NetBeans IDE felületének testreszabása

A NetBens IDE az egyik legnépszerűbb ingyenes eszköz a PHP alapú webfejlesztéshez, de véleményem szerint sebességben és külsőben is elmarad fizetős társaitól. Viszont az ablak elrendezésének és a kód megjelenítésének testreszabásával a külsején javíthatunk.


A napokban nézelődtem a Laracasts videói között, és megtaláltam a Be Awesome in PHPStorm sorozatot, ahol az IDE felületét teljesen leminimalizálják a Sublime Text külsejéhez hasonlóra. Az ötletből kiindulva gondoltam én is megpróbálok javítani a NetBeans IDE külsején a jobb felhasználói élmény érdekében.

Tipp! A következő lépések csak ötletek a felület testreszabására.

Eszköztárak elrejtése

Az első dolog, amire a videó sorozat felhívta a figyelmem, hogy az eszköztárakat általában nem használjuk, mert a funkciók nagy része elérhető gyorsbillentyűk segítségével is. Így viszont értékes helyet vesznek el az ablak felső részéből, ezért kattintsunk a mellettük lévő sávra, és kapcsoljuk ki a megjelenítésüket.

Morzsamenü elrejtése

A morzsamenü az adott kódban lévő pozíciónkat mutatja, például ha egy metódusban áll a kurzor, visszanavigálhatunk az osztály kezdetére. Az esetek többségében erre sincs szükségünk, ezért a View -> Show Breadcrumbs opció mellől vegyük ki a pipát az elrejtéséhez.

Sorköz beállítása

A sorköz növelésével könnyebben áttekinthető kódot kapunk. A beállításához Windows esetén nyissuk meg a C:\Users\<felhasznalo>\AppData\Roaming\NetBeans\8.0\config\Editors\Preferences\org-netbeans-modules-editor-settings-CustomPreferences.xml konfigurációs fájlt, és az editor-preferences gyökérelemen belül vegyük fel az alábbi kódrészletet 1.5 érték megadásához:

<entry javaType="java.lang.Float" name="line-height-correction" xml:space="preserve">
    <value><![CDATA[1.5]]></value>
</entry>

Betűtípus és betűméret beállítása

Nyissuk meg a Tools -> Options menüpontot, majd válasszuk ki a Fonts & Colors lapfület. A Dupliacte... gomb segítségével készítsünk egy új profilt egy alapértelmezett alapján, ezután állítsuk be a nekünk tetsző betűtípust és betűméretet (nálam ez Consolas és 14 méret).

Összegzés

A módosítások elvégzése után egy áttekinthetőbb felületet kapunk, amit mindenki tovább alakíthat a saját ízlése szerint, például az előző cikk kommentjeinél bemutatott sötét színsémával.

Kapcsolódó bejegyzések