NetBeans IDE beállítása webfejlesztéshez

Nemrégiben jelent meg a NetBeans IDE 8.0, ami jó alkalom arra, hogy a tavaly megjelent leírást felfrissítsem és kibővítsem újabb konfigurációs lehetőségekkel. A cikk folyamán szó lesz globális és projekt specifikus beállításokról is.


Mielőtt rátérnénk a telepítésre és beállításokra, érdemes egy pillantást vetni a napokban lezárult PHP fejlesztőeszközöket rangsoroló felmérésre:

http://www.sitepoint.com/best-php-ide-2014-survey-results/

A grafikon áttanulmányozása után meglepődve tapasztaltam, hogy a PhpStorm és a Sublime Text után a NetBeans harmadik helyezést ért el személyes célú és üzleti kategóriában is.

NetBeans IDE telepítése

Az előző cikkhez hasonlóan ezt a részt ismét nem fejteném ki, de annyit megjegyeznék, hogy az új NetBeans 8.0 mellé már ajánlott az új Java JDK 8 telepítése is. Töltsük le és telepítsük fel a Java JDK csomagot az első linkről, majd a NetBens IDE HTML5 & PHP verzióját a másodikról:

  1. http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html
  2. https://netbeans.org/downloads/

NetBeans IDE beállítása

Sikeres telepítés után elkezdhetjük a konfigurációs lépések áttekintését.

Karakterkódolás beállítása

Alapértelmezetten állítsunk be UTF-8 karakterkódolást a fájlok létrehozásához és megnyitásához, viszont nem elég egy-egy új projekt esetén ezt megtenni, mert külső fájlok megnyitásánál nem működne. Ezért globális konfigurációra van szükségünk, amihez nyissuk meg az alábbi fájlt:

<telepites_helye>/etc/netbeans.conf

Majd a következő sor végére illesszük a -J-Dfile.encoding=UTF-8 kódrészletet:

[...]
netbeans_default_options="[...] -J-Dfile.encoding=UTF-8"
[...]

Mentsük el és a NetBeans újraindítása után ellenőrizzük a Help -> About menüpontban:

Tippek beállítása

A NetBeans rendelkezik egy beépített tipp rendszerrel, ami a konvenciók betartását segíti elő. A telepítés után ezt mindenképp érdemes testre szabni, mert tartalmaz néhány kevésbé hasznos lehetőséget is. Az opciók a Tools -> Options menüponton belül az Editor lapfül Hints részében találhatóak, amelyek közül az alábbiakat ajánlom kikapcsolni:

  • Nested Blocks in Functions
  • Superglobals
  • Too Many Lines
  • Too Many Return Statements

Felesleges szóközök eltávolítása

A forrásfájlok szerkesztése közben többször előfordulhat, hogy üres sorokban vagy a sorok végén felesleges szóközöket, illetve tab karaktereket hagyunk. Ennek elkerülésére a legtöbb szerkesztő program, így a NetBeans is, lehetőséget biztosít, hogy mentés után automatikusan eltávolítja ezeket. A beállításhoz nyissuk meg a Tools -> Options menüponton belül az Editor lapfület, majd az On Save résznél állítsuk be a Remove Trailing Whitespace From értékét All Lines lehetőségre.

Composer beállítása

A NetBeans IDE támogatja a Composer csomagkezelőt, ezért parancssor helyett menüpontokon keresztül biztosít lehetőséget a parancsok futtatására. A beállításához nyissuk meg a Tools -> Options menüpontot, majd a PHP opciót kiválasztva kattintsunk a Frameworks & Tools lapfülön a Composer lehetőségre. Az elérési útvonalnál válasszuk a C:\ProgramData\ComposerSetup\bin\composer.phar fájlt a Browse... gomb segítségével, majd töltsük ki a vendor, a név és az e-mail mezőt is. A vendor mező helyére általában a felhasználónév vagy a cégnév kerül.

Tipp! A szerző nevénél érdemes ékezetmentes karaktereket használni, mert az Init parancs futtatásakor hibát jelezhet.

LESS fordító telepítése és beállítása

A LESS támogatás hivatalosan a NetBeans 7.4 verziójában jelent meg, amely lehetőséget biztosít, hogy minden mentés után automatikusan lefordítsuk a fájlokat. A fordító telepítéséhez szükségünk lesz a node.js csomagkezelőjére, ezért első lépésben töltsük le és telepítsük fel, majd a konzolba kiadott npm -v parancs segítségével ellenőrizzük a működését.

Tipp! Néhány esetben szükség lehet a számítógép újraindítására.

Ezután konzolban adjuk ki az npm install -g less parancsot, amivel globális csomagként telepítjük fel a fordítót. Ha sikeresen feltelepítettük, nincs más dolgunk, mint elnavigálni a NetBeans Tools -> Options menüpontjában a Miscellaneous lapfülén a CSS Preprocessors részhez. Itt a LESS path mező mellett a Search... gomb segítségével állítsuk be az útvonalat, majd vegyük ki a pipát a Generate extra information (debug) jelölőnégyzetből.

Projekt beállítása

A projekt létrehozása után érdemes a globális beállításokat hozzá igazítani az adott projekt követelményeihez.

Kódformázás beállítása

A kódformázást minden esetben projekt specifikusan érdemes beállítani, mert a különböző keretrendszerekhez és alkalmazásokhoz más-más konvenciók tartoznak. Ezt figyelembe véve nem tudnék egy globálisan használható kódformázást bemutatni, így részletesen nem mennék bele a témába.

Tipp! Ha behúzásokhoz szóköz helyett tab karaktert szeretnénk használni, nem elég az Expand Tabs to Spaces jelölőnégyzetből kivenni a pipát, hanem a Numbers of Spaces per Indent és a Tab Size értékét is egységesre kell állítani, például négyre.

Tipp! Ha egy korábbi projektnél már beállítottuk a kódformázást, a Load from other project gomb segítségével beimportálhatjuk azt.

LESS fájlok fordítása

Első lépésben navigáljunk a Project Properties ablak CSS Preprocessors menüpontján belül a LESS lapfülre és tegyünk egy pipát a Compile LESS Files on Save jelölőnégyzet elé. Ha ezzel megvagyunk, állítsuk be a forrás és cél mappát, majd írjuk a Compiler Options mezőbe a --clean-css opciót, így a fordítás után minimalizált CSS fájlokat kapunk.

Kapcsolódó bejegyzések