Megjelent a Yii 2.0.0 végleges változata

Megjelent a Yii 2.0.0 végleges verziója több, mint három évnyi fejlesztés, közel 10 000 kommit, és 300 fejlesztő részvételével. Az új verzió teljes újraírása a korábbi 1.1 szériának, PHP 5.4 alapon.


Az elmúlt néhány hónapban felgyorsultak az események a Yii 2.0 fejlesztése körül, először a BETA (04.13), majd az RC (09.28) változat megjelenésével. Ebből már következtetni lehetett, hogy hamarosan a végére ér a fejlesztés.

Első benyomások

A Yii 2.0 kódjának első átfutása után is látszik, hogy nagyot lépett előre a korábbi 1.1 szériához képest. A következőkben összeszedtem néhányat az általam fontosak ítélt újdonságokból:

Kódformázás

A korábbi verzió kódformázásával helyenként nem voltam kibékülve, viszont az új verzióban a fejlesztőcsapat követi a PHP-FIG ajánlásait.

Hivatalos kiterjesztések

A korábbi Yii keretrendszerrel kapcsolatos cikkekben helyenként kiemeltem, hogy a harmadik féltől származó kiterjesztéseket ajánlott alaposan átnézni, mert nagyon változó volt a minőségük. Szerencsére az új verzió mellé érkezik szép számmal a fejlesztők által támogatott hivatalos kiterjesztés is.

Tipp! Például a Bootstrap CSS keretrendszer vagy a manapság igen népszerű Debug toolbar használatához is találunk hivatalos kiterjesztést.

Többféle alkalmazássablon

A Yii 1.1 verzióban egy új alkalmazás létrehozásakor a webapp parancs állt rendelkezésre, viszont az új verzióban többféle alkalmazássablon közül választhatunk. Ezzel megkönnyítve, hogy az adott projekt méretéhez tudjuk igazítani az alkalmazás struktúráját.

További újdonságok...

A fentieken kívül még nagyon sok újdonság érkezik az új keretrendszerrel, az alábbi linkeken további információkat találunk: