2013. március

Keresőbarát név generálása ActiveRecord mezőhöz

A weboldalak keresőoptimalizálása esetén sokszor kell olvashatóbb linkeket készíteni a publikált tartalmakhoz, amely egyszerűsíti az értelmezésüket és elősegíti a keresőrobotok munkáját. Ennek megvalósításához két dologra van szükségünk, az egyik, hogy a hivatkozásainkat személyre szabjuk, a másik, hogy a modellek úgynevezett keresőbarát elnevezéseit legeneráljuk.

Konfigurációs paraméterek kezelése adatbázisból

A konfigurációs fájlban deklarálhatunk saját paramétereket, amelyek hasznosak lehetnek az oldal működése során. Ilyenek például az adminisztrátor e-mail címe, egy adott oldalon megjelenő listaelemek száma vagy a weboldal meta tulajdonságai. A fájlban való tárolás miatt ezeket csak a fejlesztő módosíthatja, amely sok esetben nem elegendő.

Yii fejlesztőkörnyezet kialakítása (Windows)

Bármilyen programozási nyelvvel vagy keretrendszerrel kezdünk el foglalkozni, első lépésünk kialakítani egy használható fejlesztőkörnyezetet, ebben próbálok most segítséget nyújtani, hogy a Yii-vel való ismerkedés akadálymentes legyen.

Megnyitott a Yiituts

Üdvözlök mindenkit a Yiituts első bejegyzésében. Az elmúlt hónapokban szabadidőm egy részét az oldal fejlesztésével töltöttem, ami több változat után nyerte el a jelenlegi formáját. Terveim között szerepel, hogy minél gyakrabban jó minőségű tutorialokkal jelentkezzek, de az oktató anyagon túl a cikk végére összeálló modult/komponenst saját fejlesztésekhez is fel lehessen használni.